Blogi

maanantai 25. lokakuuta 2010

Luova johtaminen ja Jorma Uotinen

Tanssija/koreografi Jorma Uotinen oli Porin Seudun Kehittämiskeskus Oy POSEK:n järjestämässä Luova Johtaminen – minun teatterini – tilaisuudessa 20.10.2010 kertomassa ajatuksiaan luovasta johtamisesta, luovuuteen kannustamisesta, työntekijän persoonan tunnistamisesta sekä yksin ja yhdessä toimimisesta.

Jorma Uotinen on tehnyt pitkän uran ja toiminut mm. ammattitanssijana Pariisissa, Suomen Kansallisbaletin johtajana ja tällä hetkellä hän johtaa Kuopio Dance Festivaalia. Luova johtaminen -tilaisuus veti Porin yliopistokeskuksen auditorion aivan ääriään myöten täyteen. Jorma Uotinen on pidetty ja kiinnostava mies sekä hänen julkisuusarvonsa on varsinkin nyt kohdillaan, koska hän tuomaroi kerran viikossa Tanssii tähtien kanssa tv–sarjassa.

Jorma Uotisen esiintyminen vangitsi koko yleisön ja häneltä tulikin tiuhaan tahtiin hyviä pointteja luovasta johtamisesta.

Luova johtaminen
Luominen on huomioimista, vertaamista ja erojen havaitsemista. Luominen kuuluu kaikille. Luova johtajuus vaatii rohkeutta, uskallusta ottaa riski, sinnikkyyttä ja luovaa hulluutta. Luova hulluus on rohkeutta tehdä asioita toisin, kertoo Uotinen. Tätä samaa on puhunut Åbo Akademin liiketalouden professori Alf Rehn sanoessaan Suomen Kuvalehdessä ”Tarvitaan rohkeutta erottua muista ja uskallusta luopua järkevistä tavoista, siis hulluutta”.

Luovuuteen kannustaminen
Meidän heikoiten kehittynyt taito on kannustamisen taito. Jokaisen itsetuntoa on kehitettävä ja keskinkertaisuutta on ymmärrettävä. Hienoja suorituksia pitää nostaa esille, niitä tulee palkita ja niille saa aplooreerata. Se on laadun tunnistamista ja tunnustamista. Ilmapiiri on rakennettava niin, että kannustuksesta tulee spontaani toimenpide organisaation sisällä. Usein käy kuitenkin niin, että kukaan ei saisi olla toista parempi, eikä sitä saisi ainakaan näyttää. Tasavertaisuus on helpompi ymmärtää ja se käy paremmin järkeen. On vaikea ajatella, että joku olisi ”sankari”. Tämä järkevyys hidastaa kehitystä. Järkevät ihmiset valitsevat sen, mikä on aina ollut tai mitä on aina ennenkin tehty. Järkevät ihmiset eivät halua muuttaa järjestelmää. Mutta ”tehdään niin kuin aina ennenkin” -ajattelu ei vie eteenpäin, eikä kehitä asioita.

Työntekijän persoonan tunnistaminen
Tänä päivänä on vallassa tuottavuuden ja taloudellisen kasvun ihannointi. Nopeita voittoja tavoitellaan kaikkialla. Tämä kuitenkin rajoittaa luovuutta. Luovuutta pitääkin vaalia ja itseilmaisua on edistettävä. On tärkeää kasvattaa omaa ajattelua. Laumasieluilla, joka vain seuraavat johtajaa, ei ole luovuutta.

Toisten kunnioittaminen on tärkeää. Jokaisella on oma kutsumuksensa elämässä ja tätä on kunnioitettava. Kutsumuksellisilla ihmisillä on annettavaa muille. Hyvä työntekijä kantaa vastuuta, on nöyrä, kunnioittaa toisia ja sallii erilaisuutta.

Luovassa työssä uskominen omiin kykyihin on avainasemassa. Usko saa luovat henget liikkeelle, kertoo Uotinen. On tärkeää uskoa tulevaan ja tietää, mitä itsellä on annettavaa tai sanottavaa. Myös Chaplin on sanonut, että usko on kaiken edistyksen alku. 

Uotinen viittasi myös Turkan sanoihin ”jotkut näkevät enemmän maitokaupassa kuin joku toinen maailman ympärimatkalla”. Mielestäni tämä on todella hyvin sanottu ja juuri tätä taitoa kaikkien pitäisi kehittää itsessään. Nimittäin aina, kun saat uuden tiedon uutisen, tutkimuksen, sähköpostin, kouluttajan, yms. välityksellä, mieti hetki, kuinka voisit hyödyntää tätä tietoa, mitä uutta tämä antaa omaan työhösi? Vaikka tieto tulisi aivan toiselta alalta ja aivan eri aiheesta kuin mitä oma työsi on, voit silti saada tiedon taipumaan oman työsi eduksi, kun käytät luovuuttasi. Näin luovaa ajattelua voi harjoitella päivittäin.

Yksin ja yhdessä toimiminen
Yhdessä onnistuminen on välttämätöntä edistykselle. Huipputiimin luominen vaatii johtajalta työntekijöiden rohkaisemista, päätöksiä ja yhteistyötä. Johtaja huolehtii tiimistä, että se pysyy liikkeessä, antaa sille sopivat vaatimukset ja resursoi tavoitteet. 

Nopea omaksuminen, sitoutuminen ja motivaatio ovat huipputiimin ominaisuuksia. Motivaatio syntyy, kun tiimi saa mittaisiaan tehtäviä. Työntekijöiden on päästävä niissä täyteen loistoonsa. Hyvä työntekijä näyttää osaamisensa teoilla, on varma, tietää oman paikkansa ja luottaa intuitioon. Huipputiimin jäsen ei tule koskaan töihin miettimään, mitä eilen tehtiin, vaan prosessi menee koko ajan tehokkaasti eteenpäin. 

Huipputiimissä sallitaan myös erilaisuus. Jokaisella meillä on oma kutsumuksemme ja tarkoituksemme.

Huipputiimissä toimitaan usein epämukavuusalueella. Niissä tilanteissa työntekijä joutuu haastamaan itsensä ja kantamaan vastuuta. Epämukavuusalueella toiminen kehittää tiimiä huippuunsa.

Ei ole muita vaihtoehtoja kuin laittaa itsensä likoon joka päivä ja sitoutua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...