Blogi

sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Luova talous ja sen uudet tuulet

Liiketoiminta on muuttunut ja muuttuu koko ajan kasvavalla vauhdilla. Luovien, innovatiivisten toimintatapojen käyttöönotto tulee erottamaan menestyjät väliinputoajista. Muutokset, arvaamattomuus ja monimutkaisuus kuvaavat nykypäivän taloutta. Emme voi enää soveltaa eilispäivän lähestymistapoja liiketoimintaan.

Maailma muuttuu niin nopeasti, että benchmarkkaus on menettänyt merkitystään. Yritysjohtajien on löydettävä aivan uudenlaisia toimintamalleja toimia, jos aikovat ylläpitää kilpailukykyään. Toimivia strategioita ei voi enää kopioida, koska ne ovat muuttuneet vaikeasti jäljiteltäviksi. Jos vain benchmarkkaamme muilta, emme löydä uusia liiketoimintatapoja, emmekä kehity.

Taide ja liiketoiminta ovat lähentyneet toisiaan. Kuten taiteilijat, liikemiehetkin joutuvat keksimään jatkuvasti uusia ideoita. Luovan talouden johtajien ominaisuuksia ovatkin intohimoinen luovuus ja rohkeus. He ymmärtävät verkostoituneen vuorovaikutuksen yhteyden menestykseen.

Tänä päivänä kasvava trendi on verkostoituminen muiden asiantuntijoiden kanssa. Luovuus tarvitsee aina ihmisiä ympärilleen, eikä sitä näin ollen synny yksin. Luovuus koostuu yhdessä muiden kanssa tehtävästä kollektiivisesta yhteistyöstä. Ideoita yhdistämällä saavutamme vaikeasti kopioitavan, menestykkään toimintamallin. Verkostojen merkitys kasvaa koko ajan ja mietinkin, onko tulevaisuudessa korkeakoulututkinnolla vai verkostojen laajuudella suurempi painoarvo työntekijää palkattaessa. Eikä verkostoituminen ole vain työntekijöiden tehtävä, vaan tulevaisuuden johtajien on pystytettävä omat verkostonsa ja ansaittava verkoston arvostus teoilla, pelkät sanat eivät enää riitä. Olen puhunut jo pitkään, kuinka tiedon jakaminen on valtaa. Jotta voit saada arvostusta, on ensin annettava itsestään osaamista ja asiantuntemusta muille, muuten ei saavuteta muiden luottamusta.  Tiedon jakamisella on suuri merkitys henkilön tai organisaation uskottavuudelle ja huomionarvolle.

Johtajat tarvitsevat intohimoista luovuutta ja rohkeutta. Rohkeutta nähdä, kuinka asiat todellisuudessa ovat, rohkeutta kuvitella ennen kokemattomia uusia mahdollisuuksia sekä rohkeutta innostaa muita tekemään mahdollisuuksista totta. Johtajat eivät enää vain motivoi, vaan innostavat työntekijöitään. Johtajan on mietittävä, mikä inspiroi ihmisiä tekemään parhaansa työtehtävän eteen? Kuinka luoda puitteet luovalle ilmapiirille, jossa kaikkien on helppo virittyä luovaan tilaan? Mikä herättää ihmiset osallistumaan? Tulevaisuuden johtaja on innostava ja palveleva johtajatyyppi.

Yritykset tarvitsevat luovia, uudella tavalla ajattelevia työntekijöitä kipeästi. Ne yritykset, joka eivät ole vielä ymmärtäneet palkata uuden sukupolven työntekijöitä ovat pian pulassa, koska eivät voi vastata tulevaisuuden haasteisiin. Organisaatioiden pitää panostaa enemmän ihmisiin. Jatkuva tehokkuuden ja prosessien parantaminen tietotekniikalla ei riitä. On panostettava myös ihmisiin.

Tietotekniikan kehitys on mahdollistanut uusien luovien liiketoimintamallien syntymisen. Pystymme myös kokeilemaan uusia ideoita entistä alhaisimmilla kustannuksilla. Vaikka tietotekniikkaan satsaamalla pystymme tehostamaan toimintaamme, niin uusien toimintamallien ideoinnissa, suunnittelussa ja käyttöönotossa tarvitaan ihmisiä. Ihmisiä, jotka tekevät työtä omasta kiinnostuksestaan ja intohimostaan työhön. Parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen ei päästä, jos työtehtävä osoitetaan jollekin, vaan jokaisen työntekijän oikeus on luoda oma tehtäväkenttänsä oman mielenkiinnon ja osaamisensa mukaan. Näin saamme suurimman kilpailuedun, yhdistämällä intohimoisen luovuuden työhön.


















Luova työ vaatii tekijältään paljon. Se vaatii aikaa ja resursseja. Kaikki ovat varmasti kuulleet luomisen tuskasta. Luomisen tuska aiheuttaa paineita työntekijälle. Työympäristö voi puolestaan joko lisätä tai vähentää näitä paineita. Paineet ovat usein myös itse aiheutettuja. Mutta huono johtajuus ja työilmapiiri voivat jopa tappaa luovuuden. Luovan työntekijältä vaaditaan suurta paineiden ja epäonnistumisen sietokykyä.

Suosittelen globaalin liiketoiminnan strategistin, Gary Hamelin, blogia, joka kertoo uudesta johtajuudesta, johtajuudesta 2.0. Blogi löytyy osoitteesta http://blogs.wsj.com/management/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...