Blogi

tiistai 14. syyskuuta 2010

Luovuus, innovaatio ja luova talous

Kehittyäksemme ja uusiutuaksemme tarvitsemme luovuutta ja innovaatioita. Mitä tämä luovuus sitten on ja mistä se tulee?

Luovuus on ympäristön tarkastelua kriittisesti, hyvien käytäntöjen etsimistä ja asioiden vertaamista. Luovuus on tiedon hyödyntämistä. Luovuus kumpuaa yhteisöllisyydestä. Ilman yhteisöllisyyttä, ei ole luovuutta. Yhteisöllisyys merkitsee sitä, että yhteisön jäsenet jakavat osaamisensa, jolloin tulos on suurempi kuin osiensa summa. Tällainen luovatilanne voi olla esim. aivoriihi.

Olen kokenut monia innovatiivisia aivoriihikeskusteluja. Viritän usein keskustelua ajankohtaisista aiheista myös Facebookissa ja muissa verkostoissa. On hienoa seurata, mikä aihe ihmisiä kiinnostaa, miten keskustelu etenee ja mitä keskusteluista syntyy. Oma idea kannattaa aina heittää jollekin toiselle luovalle henkilölle ja pallotella ideaa niin kauan, että se on kehittynyt uudelle tasolle. Kaikkien kanssa tämä ei kuitenkaan onnistu. Kemioiden täytyy kohdata ja ajatusten pitää olla uusia.

Luovuuteen voidaan vaikuttaa koulutuksella ja pedagogiikalla. Luovuus saadaan esiin, kun erilaiset näkökannat kohtaavat ja rikastuttavat toisiaan. On uskallettava rohkeasti ajatella toisin, säännöistä poiketen (Out of the Box). Helposti sorrumme ajattelemaan vain sitä, mikä meille on tärkeää. Tämä ajattelu kuitenkin rajoittaa kykyämme nähdä uusia, innovatiivisia asioita. Ilman luovuutta, ei ole innovaatioita.

Minä näen luovuuden tiedon innovatiivisena hyödyntämistä. Jokainen meistä saa jatkuvasti tiedonmurusia ympäristöstään. Ota nämä tiedonmuruset vastaan avoimin mielin, pohdi niitä hetki ja sitten kokeile soveltaa ne omaan ammattialaasi. Näin syntyy uusia ajatuksia tai tapoja toimia, kun kaksi toisistaan poikkeavaa tietoa yhdistyy. Lue omaan ammattialaasi liittyviä artikkeleita, tutkimuksia ja kirjoja sekä benchmarkkaa koukuttavia käytäntöjä muilta. Tiedon pänttääminen ei ole avainasemassa, vaan se, mitä tiedolla teet, kuinka sitä hyödynnät. Kysy siis joka päivä itseltäsi, miten voisit hyödyntää tätä tietoa työssäsi? Näin luovaa ajattelua voi harjoitella ja siinä voi kehittyä. Haasta itsesi luovaan ajattelutyöhön!

Koska luovuus tarvitsee yhteisön, jonka jäsenet vaihtavat ajatuksiaan, on verkostoituminen muiden asiantuntijoiden kanssa tärkeää. Verkostoja syntyy työpaikalla ja koulussa, mutta niitä voi rakentaa myös internetissä. Verkostoitumiseen voi käyttää Twitteriä. Etsi Twitteristä mielenkiintoisia henkilöitä, joita alat seurata, sekä jaa itsekin alaasi liittyvää sisältöä sinua seuraaville henkilöille. Tämä vastavuoroisuus on erittäin tärkeä piirre Twitterissä. On annettava, jotta voi saada. Enää valta ei ole sillä, jolla tieto on, vaan sillä, ken tiedon jakaa.

Twitterissä voi vaihtaa ajatuksia muiden asiantuntijoiden kanssa. Heiltä saa ajantasaisimman tutkimustiedon, jota ei välttämättä ole vielä itse huomannut. Twitter on siis loistava oppimisympäristö. Siellä pysyy helposti ajanhermolla. Vaikka Twitteriä käytetään myös markkinointiin, se on kuitenkin Suomen mittakaavassa etupäässä asiantuntijoiden verkostoitumisväline. Ainakin vielä. Twitter ei ole lyönyt läpi Suomessa, kuten se on tehnyt Amerikassa.

Minut löytää
Twitter http://twitter.com/kellokangas
LinkedIn http://www.linkedin.com/in/kirsikellokangas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...