Blogi

sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Informaatioarkkitehtuuri

Informaatioarkkitehtuuri on tietosisältöjen luokittelua, rakenteistamista ja metatietojen merkitsemistä, jotta tiedon käsittely olisi mahdollisimman automaattista. Sen tavoitteena on auttaa tiedon löytämistä ja tiedonhallintaa. Tietosisällön suunnittelu tarkoittaa tiedon tunnistamista, inventointia ja luokittelua. Inventoinnin tuloksena syntyy taulukko, jossa on kohteen tiedot ja tietojen kytkökset toimintaprosesseihin. Tämän pohjalta tietoelementit luokitellaan sisältötyypeiksi. Tiedot, joilla on yhtenevä käyttötarkoitus, rakenne ja käsittelysäännöt kuuluvat samaan sisältötyyppiin. Sisältötyypit ovat erittäin tärkeitä, sillä niiden avulla voidaan tehdä tiedonhallintaa automatisoivia sekä hakua helpottavia toimintoja ja ominaisuuksia. (Kaario 2008, 141—143.)

Taksonomia tarkoittaa käsitteiden luokittelua. Ne jaetaan ylätason käsitteisiin ja niille määritellään alatason käsitteitä hierarkkisesti. Hierarkiassa alemman tason käsitteet perivät ylemmän tason käsitteiden ominaisuudet. (Kaario 2008, 156, 160.)

Asiat voivat elää useassa eri paikassa yhtä aikaa. Koska sivuilla olevat tiedot voidaan luokitella, ne voidaan hakea reaaliaikaisesti ja nostaa tietyssä kategoriassa esille. Tämä tekee internetsivujen sisällöstä moniulotteisen. Näin saamme suuren tietomäärän helposti hallittaviksi listoiksi, joilla voidaan vastata käyttäjän tarpeisiin. Kategorialistoja ei kuitenkaan saa olla liikaa. Se heikentää käytettävyyden tehoa. On parempi valita muutamat pääkategoriat, jotka ovat loogisia. Luokitteluasetukset ja rakenne ulottuvuudet eivät saa pakottaa käyttäjää ajattelemaan liikaa liikkuessaan eteenpäin sivuilla. Asetusten runsaus voi saada käyttäjät epäilemään vainuaan. (Nielsen 2007.)

Sataedun sivujen sisällöstä rakennetaan sisältötyyppejä, joihin merkitään tietokenttiä, joista tarvittaessa tehdään luokitteluja eli taksonomioita. Sisältötyyppi kuvastaa yhden sivun tietoelementtejä. Joka kenttä on joko pakollinen tai valinnainen. Pakollisen kentän sisällöntuottajan tulee aina täyttää. Valinnainen kenttä tarkoittaa, että tämä kenttä on tarpeellinen vain joissakin tapauksissa. Täytettävä kenttä voi olla myös monivalinta. Tavallisia kenttiä sisältötyypille ovat otsikko, sisältö, kuva ja yksikkö.

Koulutus on Sataedun tärkein sisältötyyppi. Sen määritteleminen aloitettiin konkreet-tisesti elokuussa. Myöhemmin kuitenkin huomattiin, että koulutussisältötyypistä oli tulossa liian pitkä ja työläs täyttää. Käytettävyyden lisäämiseksi se jaettiin kolmeen koulutussisältötyyppiin: perustutkinto, ammatti- ja erikoisammattitutkinto sekä muu koulutus. Näillä kaikilla on samoja kenttiä, mutta myös omia henkilökohtaisia kenttiään. Samat kentät käyttävät samaa luokittelua.

Koulutuksia on paljon ja käyttäjän voi olla hankala löytää omansa, tämän vuoksi käyttäjälle näytetään koulutuksia listoina. Kun käyttäjä valitsee alan, niin alan esittelyn jälkeen on alaa koskevat koulutukset esitetty listana. Tästä esimerkkinä kulttuurialan sivu löytyy osoitteesta http://sataedu.fi/koulutukset/kulttuuri. Samaiselta sivulta näkee vasemmassa laidassa olevan koulutustarjonta lohkon, johon sivua koskevat koulutukset hakeutuvat otsikoiden nuoret, aikuiset ja täydennyskoulutus alle. Kulttuurialalla ei ole tällä hetkellä täydentävää koulutusta. Koulutukset haetaan kulttuurialan sivulle luokittelun perusteella, jos koulutus on luokiteltu kulttuurialaan, se haetaan sivulle.

Tiedon luokittelu vie aikaa, mutta tieto on luokiteltava tai sivustoa ei voida hyödyntää täydellä teholla. Tietojen luokittelu on tärkeää, koska hakutoiminnot löytävät tiedon paremmin, kun se on hyvin luokiteltu. Pahimmassa tapauksessa tieto ei löydy lainkaan, koska tieto on syötetty järjestelmään kiireessä, eikä metatieto luokitteluja ole merkitty. Tiedon monipuolinen luokittelu mahdollistaa tiedon nostamisen esille kulloistenkin tarpeiden mukaan. Tätä on sivuilla jo hyödynnetty alkavissa koulutuksissa, koulutustarjonnassa ja yksiköiden sivuilla.

LÄHTEET
Kaario Kimmo 2008. Tiedonhallinta: avain tietotyön tuottavuuteen. Jyväskylä: Docendo.
Nielsen Jakob 2007. Jakob Nielsen’s Alertbox, April 10, 2007. Breadcrumb Navigation Increasingly Useful. Saatavilla http://www.useit.com/alertbox/breadcrumbs.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...