Blogi

maanantai 20. huhtikuuta 2009

Osallistuva www-suunnittelu (Participatory Design, PD)

Luin mielenkiintoisen artikkelin osallistuvasta www-suunnittelusta. Tässä artikkelissa Nikolova—Houston (2005, 21) kertoo osallistuvasta menetelmästä, jossa verkkopalvelun käyttäjät otetaan mukaan suunnitteluun.

Tällä menetelmällä voidaan parantaa www-sivujen käytettävyyttä ja toiminnallisuutta. Kun käyttäjät pääsevät osallistumaan suunnitteluun, niin he motivoituvat myös käyttämään sitä. Suunnittelijan ja käyttäjän välille syntyy luottamuksellinen suhde. Ja kun käyttäjät ovat lähellä suunnitteluprosessia, heistä voi helposti kerätä taustatietoa kehittämisen tueksi.

Havainnointi
PD voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa tutkija-suunnittelijan on selvitettävä käyttäjä-osallistujien tavoitteet, arvot, halut ja työskentelytottumukset. Näiden seikkojen selvittämiseen on hyvä käyttää monia havainnointi- ja tiedonkeruumenetelmiä, jotta saadaan syntymään tarpeeksi luottava aineisto. Kyselyllä tai haastattelulla voi selvittää, mitä tietoa käyttäjä tarvitsee ja käyttää verkkopalvelun sivuilla? Ja mitä lisäarvoa uudistetut sivut toisivat verrattuna entiseen? Kerätyn aineiston luotettavuuden voi varmistaa member checkingillä, jossa tietolähteenä olleet henkilöt todistavat tutkijan kirjoittaman tekstin oikeaksi.

Arviointi
Toisessa vaiheessa osallistuja-käyttäjille annetaan esim. kolme eri verkkosivua arvioitavaksi. He arvioivat sivujen vahvuuksia ja heikkouksia SWOT -analyysin tapaan. He kommentoivat verkkosivujen navigointia ja sisältöä (kuvat, teksti, kirjoitustyyli, fontti) sekä antavat kehittämisideoita. Lopuksi osallistujat kertovat avoimesti kokemuksistaan.

Prototyyppi

Lopuksi pidetään osallistujien aivoriihi, jossa esitetään ideoita ja luonnostellaan verkkopalvelukonsepteja. Suunnittelussa on huomioitava tulevaisuuden käyttötarpeet ja alan tekninen kehittyminen. Aivoriihen tuloksena syntyy uusia verkkopalvelun suunnittelumalleja, jotka on visualisoitu paperille. Osallistujat hyväksyvät parhaimman suunnittelumallinsa, joka täyttää yleiset sisältö- ja navigointikriteerit.

Osallistuvassa suunnittelussa syntyy aineistoa, jota voidaan hyödyntää jopa suoraan. Tällaisen työpajan suunnittelu ja järjestäminen vie aikaa, mutta siitä saatu hyöty voi olla sen arvoista. Kun osallistujat saadaan ensin motivoitumaan ja sitoutumaan projektiin.

LÄHDE
Nikolova—Houston Tatiana 2005. Using Participatory design to Improve Web Sites. Computers in Libraries, October 2005. http://www.infotoday.com/cilmag/oct05/nikolova-houston.shtml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...